+16oC

*24.10.2014 14:03: Sevinc Xanım: Xoş gəldin, Günelim, həmişə sən gəl))    *24.10.2014 13:51: günel əsədova: Hamının günü aydın,cüməsi mübarək olsun!    *24.10.2014 13:03: Sevinc Xanım: Aydınlıq içində ol, sarışınım, xoş gəldin)))    *24.10.2014 12:04: alisa1971: Günaydın, hamıya, işləriniz irəli....    *24.10.2014 09:54: Sevinc Xanım: Bahəm, mələyim, cümləmizə inşAllah...    *24.10.2014 09:47: Allahın qulu: Sabahınız xeyir, Sevinc Xanım. Hər açılan sabah sizə uğur gətirsin inşəAllah.    *24.10.2014 09:10: Sevinc Xanım: Sabahınız xeyirli, uğurlu açılsın, əzizlərim. Cüməniz mübarək!    
Son yazılar
Yazarlar
Avatar Samire
Avatar günel əsədova
Avatar Xatın
Avatar Ramiz Qusarçaylı
Avatar Mədinə
Avatar Zakir Məmməd
Avatar Rafael Hebiboglu
Evlilik qərarına necə gəldiniz:
1. Qarşılıqlı sevib-sevildik, valideynlərimiz el adətiylə toyumuzu etdilər.
2. Haqqımda cürbəcürə söz-söhbətlərin yayılmaması üçün qapımı döyən ilk adama da razılıq verdim.
3. Yoldaşımın atası yaşlı imiş və istəyirmiş ki, bu oğlunun da toyunu görsün.
4. Bir məhəllədə böyümüşük, bir də görmüşük ki, br-birimizi sevirik.
5. Valideynlərimizin istəyi ilə baş tutub, amma xoşbəxtik.
6. Oxuyub ali (orta) təhsil almışdım. Oturub evdə qalmayacaqdım ki.
7. Məni zorla ərə verdilər.
8. Məni qaçırıblar.
9. Ərə getdiyimə peşmanam, kaş hələ tələbə olaydım.
10.Subayam, belə şeyləri görüb evlilk qərarı çxarmağa tələsmirəm.

 
Həkim məsləhəti
Hüquq məsləhəti
Kosmetoloq məsləhəti
Bizə yazırlar
Qaynanam - Anam!
Xoşbəxt ailə
Çörək qida kimi nə dərəcə vacibdir?

Çörək qida kimi nə dərəcə vacibdir?


İnsanın həyatında çörək olması vacibdirmi?

Çörək insanı ən təməl ehtiyacı olan şəkərlə təmin edir Bir insanın orqanlarının və hüceyrələrinin fəaliyyət göstərməsi təməl yanacaq maddəsi olan şəkərdən asılıdır və çörək bunun ən ucuz, ən çox təmin edilə bilən və ən əlçatan qaynaqlarından biridir. Çörək buğdadan hazırlandığı üçün əgər tam buğda unundan hazırlanmşdırsa, buğdanın sahib olduğu B qrupu vitaminlər və lif baxımından zəngin olur.

Bu gün satılan çörəklərin bədənə faydası varmı? Zərəri nələrdir?

Bu gün satılan ağ çörəklər hazırlanarkən istifadə olunan unlar, buğdanın yaxşıca rəfinə edilməsi ilə əldə edilir. Bu əməliyyatlar əsnasında buğda, kəpəyindən, qabığından və embriyonundan təmizlənir. Yəni çörək ağ olsun deyə bütün faydalı qisimləri atılır. Həm də çörəklər daha ağ olsun deyə bəzən içlərinə ağardıcı xüsusiyyəti olan maddələr əlavə edilir. Nəticədə təbii bir qida yemək əvəzinəə tamamilə kimyəvi bir maddə yemiş oluruq. Bu çörəklərin bədənə yalnız enerji təmin etmək kimi bir təsiri var. Heç bir vitamin və mineral ehtiva etmir. Bir mənada boş kalori deyə bilərik.


Çörək qida kimi nə dərəcə vacibdir?


Ağ çörək yedikcə təkrar acmanın səbəbi nədir?

Ağ çörək sadə şəkər məzmunu yüksək bir qida maddəsidir. Şəkər bədənə daxil olduqda ilk olaraq insulin hormon sekresiyasını artırır. İnsülin bədəndə şəkəri istifadə hormondur. Ağ çörəyi ilk yedikdə insulin sürətli ifraz olunur, şəkəri hüceyrə içində istifadə edir. Şəkər istifadə edildikdən sonra, insulin dərhal mühitdən ayrəla bilmədiyi üçün, bədənə yeni şəkər tələb edir, yəni şəkər düşməsi, Hipoqlikemiya edir. Bu da daha çox acmaq, çətin doyma, yeməkdən sonra yuxu gəlməsi, şəkərin düşməsi şəklində özünü göstərər.

Qidalanmada hansı məzmunda çörək təklif olunur?

Qidalanmada tam taxıl çörəyi məsləhət görülür. Çünki tam taxıl vitamin, mineral və lif baxımından zəngindir. Buğdanın bütün faydalı xüsusiyyətlərini özündə birləşdirir. Lif baxımından xüsusilə zəngin olduğu üçün bağırsaq hərəkətlərini artırır. Tam taxılın xüsusiyyətləri un olduqda da etibarlıdır.

Çörək qida kimi nə dərəcə vacibdir?



Gündə ən çox neçə dilim çörək yeyilməlidir?


Gündəlik çörək ehtiyacı, adamın yaşına, boyuna və sahib olduğu xəstəliklərinə görə dəyişir. Biz cəmiyyət olaraq bilmədən çox çörək yeyirik. Çörəyi səhv yeyirik. Çörək qidalanmada taxıl qrupu məhsuludur. Taxıl qrupu digər yeməklərə baxdığımızda; plov, makaron, biskvit, şorba, şabalıd, qarğıdalı, kartof, şirniyyatda çörəyi əvəz edən karbohidratlardır. Bəlkə heç çörək yemiyik, amma bir qab şorba içdikdə, bu bir qab plov və ya iki dənə dolma yediyimizdən də qat-qat çörək yediyimiz mənasını verir. Heç çörək yemədən kökəlməyin səbəbi də bilmədən yüksək miqdarda taxıl istehlak etməkdir.

Çörək yeməyən bir insanın itkisi nə ola bilər?

Adam heç çörək yemirsə, ancaq çörəyi əvəz edə biləcək qarğıdalı, kartof, plov, şorba, börək kimi taxıl qrupu yeməklərdən yeyirsə, hər hansı bir itkisi olmaz.

Ancaq adam zülal diyeti edirsə, yəni heç çörək və taxıl qrupu yeməklərdən yemirsə, əvvəlcə əzələlərini itirər. Çünki əzələnin çaılşması üçün şəkərə ehtiyacı vardır. Bununla birlikdə bədənə çox miqdarda zülal toplanması ilə əlaqədar sümük əriməsi, qan yağlarında yüksəlmə, kimi xəstəliklər də ortaya çıxa bilər.


Çörək qida kimi nə dərəcə vacibdir?


Çörək əvəzinə insanlar doyma hissini artırmaq üçün hansı qidaları qəbul edə bilərlər?

Əgər balanslı bəslənsə, əslində insanlar doyar. Bununla bərabər qidalanma rejiminizi dörd hissəyə bölün:
Qidanızın ¼ -ni taxıl qrupu yeməkləri təşkil etsin: çörək, plov, makaron, şorba və ya kartof.
¼ -ni quru yeməklər təşkil etsin; ət, toyuq, balıq, yumurta və ya pendir.
¼ hissəsini isə tərəvəz və salatla təmin edin.
Qalan ¼ hissəsi də qatıq və ya ayrandan ibarət olsun. Hər payınızda mütləq qatıq olsun. Çünki qatıq, protein, karbohidrat və yağ baxımından balanslı, kalsium və vitaminlər baxımından son dərəcə zəngin bir qidadır. Çox tox tutar. Ayran, kefir də içə bilərsiniz.


Bəyəndim 0
(0)
3-08-2013, 08:38
6
174
Şərhlər
Xəbər: 214
Şərh: 3040
Xallari: 23387
offline
nıgar 2012
Dəniz,
Ay sağ ol bizdə yerdə çörək görəndə öpüb gözümüzün üstünə qoyuruq. Parklarda quşlara atırlar ayaq altına əvvəlcə bir ikisini götürdüm ama hansı birini götürüm kənardan başa düşüləcək düşülməyəcək... Çörək yeyilən qədər alınmalıdı. Elə yerlər var kəsdirirlər. Mənim rəfiqəmin anası şəhərdə çörəyi kəsdirib alırdı. Əvvəllər mənə birtəhər gəlmişdi ama indi fikirləşəndə haqq verirəm. Yedikləri qədər alırlar ki, quruyub atılmasın. Bir o da var ki, hər satılan yerdə də kəsilib satılmır. Məsələn dunyanın hər yerində var kəsdirib almaq.
Jurnalist
6 avqust 2013 04:31
imza: Həyat sənə arxa - arxaya tikanlarını göstərirsə, kədərlənmə əsla...Əksinə, sevin, çox yaxında gülünü də göstərəcək...
Xəbər: 747
Şərh: 2848
Xallari: 42834
offline
Dəniz
Dəyərli fikirləriniz üçün çox sağ olun, dostlar. Çörəklə imtahana çəkilməkdən pis şey yoxdur. Uşaqlıqdan bizə öyrədiblər ki, yerdə çörək tikəsi görən kimi götürüb öpüb bir əlçatmaz yerə qoymaq lazımdır. Mən də öz övladlarıma bunu öyrətmişəm. Çörəyi hörmətli tutaq ki, çörək bizdən qaçmasın.
Jurnalist
4 avqust 2013 01:33
imza: Əyriyə yer yoxdur düz aləmində, əyri də düz gedir öz aləmində...
Xəbər: 320
Şərh: 2247
Xallari: 21755
offline
Gulare xanim
Mən ümumiyyətlə az yeyirəm, amma həyatımı çörəksiz təsəvvür etmirəm.
Jurnalist
4 avqust 2013 01:11
imza: Həyata nikbin də baxmaq lazımdır, bədbin də. Çünki həyat sadəcə gözəlliklər üzərində qurulmayıb, əsas odur, həyat sənə elə baxmasın!
Xəbər: 484
Şərh: 1892
Xallari: 125759
offline
Akif Əhmədov
Hamısı doğrudur. Həyatda lazımsız heç nə yoxdur...Nə varsa, bizim həyatımız üçün lazımdır. Hərısinin öz yeri var. Bircə çörək ən uşadır.. Süfrəyə bütün ruzilərdən əvvəl gələr, ən sonda götürülər...Ruzilərdə tükənə bilən , iraq-iraq, yalnız çörəkdir ki, olmasa, həyat dayanar. Çörəyə münasibət bu gün çox pisdir. Məsələn , yaşlı nəsil nümayəndələrinin aclıq illəri haqqındakı xatirələrini həyacansız dinlmək olmur. Müharibə illərinə adamlara spişka boyda çörək verirlərmiş...indi çiyinlərdə kisə-kisə çırək daşıyıb mal-qaraya, toyuq-cücəyə yedirirlər. Bakıda elə zibilxana, bina yoxdur ki ( lap mərjkəzdə olsun ki, belə biunalar var), böyür-başında çörək qırıntıları olmamış olsun. Çörəyi gətirib zibil qutusunun içinə atırlar və ya yanına qoyub gedirlər.. yalan deyirəmsə, ö çörək yalan deyənə qənim olsun. Çörəyi hansı maşında, necə gəldi daşıyırlar... Məktəblər, bağçalar çörək tərbiyəsi ilə bağlı heç bir maarifləndirici iş, kütləvi tədbi keçirmir..... Yazıçılat, sənət adamları, publisistka məsələni günün aktual məsələsi edə bilmir...
Təsisçi və baş red.
3 avqust 2013 22:56
imza: İstər şirin, istərsə də acı olsun, xatirələr insana iztirab verir.
Xəbər: 214
Şərh: 3040
Xallari: 23387
offline
nıgar 2012
Dəniz doğru yazmısan ki, bizlər çörəyi çox yeyirik. Plovdan, xəngəldən başqa hər yeməyi çörəklə yeyirəm. Çörək bizim süfrələrimizin bəzəyidir.
Çörəyi əvvəlkinə baxanda az yeyirəm. Ama mütləq çörək olmalıdı evdə. Çinlilər, yaponlar çörəkdən istifadə etmirlər, yemirlər. İkinci növ undan bişirilən çörəyi də sevirəm. Cörəkli süfrələrimiz bərəkətli olar. Çörək bol olarsa basılmaz vətən deyiblər. Ama normasında yemək lazımdı.
Sağ ol Dəniz Sevil demiş xəbərin həmişəki kimi maraqlıdı.
Jurnalist
3 avqust 2013 15:28
imza: Həyat sənə arxa - arxaya tikanlarını göstərirsə, kədərlənmə əsla...Əksinə, sevin, çox yaxında gülünü də göstərəcək...
Xəbər: 47
Şərh: 1936
Xallari: 2195
offline
Sevil
Çörəyi çox sevirəm, çox yemirəm amma, yeməyi çörəksiz yeyə bilmərəm
Plovun çöreyi əvəz etdiyini bilirdim ama dolmanı bilmirdim mən dolmanıda çörəklə yeyirdiiim feel
Ama uşaqlara çorək dedirtə bilmirəmdə...
Sağ ol Dəniz yenə həmişəki kimi gözəl xəbər hazırlamısan
Jurnalist
3 avqust 2013 09:32
Hörmətli qonaq, Siz şərh yaza bilməzsiniz.
Xahiş edirik qeydiyyatdan keçəsiniz.
İnformasiya
Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Son şərhlər
  • nisanur
    Yazan: nisanur
  • Allahın qulu
  • Akif Əhmədov
  • Sevinc Xanım
  • nisanur
    Yazan: nisanur
  • Sevinc Xanım
  • Sevinc Xanım
  • Allahın qulu
  • alisa1971
    Yazan: alisa1971
  • Sevinc Xanım
Ən çox oxunulanlar

Şəxsi mesajlar

Sizin yazışmalar